Bijzonderheden

In dit hoofdstuk worden bijzonderheden rondom de dood en de uitvaart besproken. Men houdt zich meer bezig met de eigen uitvaart en de laatste wensen met betrekking tot het overlijden. Zo kan een laatste wilsbeschikking, een donorcodicil en/of een testament worden opgesteld. Het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap behoort ook tot de mogelijkheden. Met een voorbespreking met betrekking tot de uitvaart kan alles duidelijk op papier worden gezet. Indien van toepassing komt ook de vraag naar voren wat er voor de achtergebleven minderjarige kinderen moet worden geregeld.

Ook het financiŽle aspect kan niet onbesproken blijven. De kosten van de uitvaart kunnen hoog oplopen. Men kan besluiten deze kosten te laten dekken door een uitvaart verzekering/overlijdensverzekering, maar deze kunnen ook uit de nalatenschap of door derden worden betaald. Bij afwezigheid van een opdrachtgever komen de kosten voor rekening van de sociale dienst. Daarnaast zijn er nog vele andere financiŽle aspecten rondom het overlijden.

In het geval van een (plotseling) overlijden in het buitenland, zal het repatriŽren van de overledene naar het thuisland wenselijk zijn. Indien een laatste rustplek in het buitenland gewenst is, zal een buitenlands transport geregeld moeten worden.

Als extra pagina is er aandacht besteed aan het uitvaartmuseum.

Inhoudsopgave: Bijzonderheden

Laatste wilsbeschikking
Voorbespreking
Donatie
RepatriŽring
Buitenlands transport
Terbeschikkingstelling

Hydrolyse en lyofilisatie (vriesdrogen)
Uitvaart verzekering/ overlijdensverzekering
FinanciŽn
Minderjarige kinderen
Sociale dienst
Uitvaartmuseum


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands