Zelf de uitvaart regelen en uitvoeren

Men is niet verplicht om na een overlijden een uitvaartondernemer in te schakelen om de uitvaart te regelen en uit te voeren. Zelfs wettelijk niet. Wel moet men van te voren goed nagaan of men in staat is een uitvaart van een dierbare te regelen. Het verlies kan onverwacht intenser zijn. De beslissing een uitvaart zelf te regelen en uit te voeren moet ruim van te voren worden genomen zodat een draaiboek kan worden gemaakt en de noodzakelijke voorbereidingen vooraf uitgevoerd kunnen worden. Zowel deze website als de website www.rememberme.nl zijn daarbij een prima inspiratiebron.

Als het overlijden heeft plaatsgevonden:

Op de dag van de uitvaart moet geregeld zijn:

Het registratieformulier (een formulier waarop de naam, geboortedatum, overlijdensdatum van de overledene en de plaats van overlijden) mag men zelf maken. Het moet voorzien zijn van een nummer, bijvoorbeeld de geboortedatum van de overledene. Dit nummer moet ook in een hoekje op de buitenkant van de kist bevestigd worden. Deze documenten worden bij binnenkomst afgegeven aan de medewerker van het crematorium of de begraafplaats.

Na de uitvaart

Na de uitvaart kunnen de polissen opgestuurd worden naar de maatschappijen. De maatschappijen willen hierbij een kopie van het uittreksel uit het overlijdensregister.


2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands