Rouwkaarten - rouwannonce

De rouwkaart is het laatste visitekaartje van de overledene. Het laatste document waar zijn naam op wordt vermeld. Het is dus belangrijk dat voor de overledene zorgvuldig een rouwkaart wordt uitgezocht. Vooraf kunt u zich verdiepen in de keuze van de rouwkaart.

De tekst van de rouwkaart is een tekst die de nabestaanden zelf samenstellen. Vaak is er geen tekst voorhanden omdat een overlijden onverwacht gebeurt; de uitvaartondernemer heeft dan voorbeelden. Deze kan worden aangepast of gewijzigd zodat deze van toepassing is op de overledene. Ziet men het overlijden aankomen dan zou men zijn gedachten eens kunnen laten gaan over de tekst van de rouwkaart. Een eigen tekst maakt de rouwkaart persoonlijk. De rouwkaart kan ook een persoonlijk karakter krijgen door er een afbeelding op te laten zetten die van toepassing is op de overledene.

Uitzoeken rouwkaart
Zelf de rouwkaart maken
Bidprentjes
Teksten voor de rouwkaart
Routebeschrijving

Verzending van de rouwkaart
condoleancekaart via internet
Post na overlijden
De dankbetuiging

Uitzoeken rouwkaart

De uitvaartondernemer heeft altijd een collectie rouwkaarten bij zich als de uitvaart wordt besproken. U kunt ook zelf op zoek gaan naar een passende rouwkaart:

Zelf de rouwkaart maken

De rouwkaart, de overlijdensadvertentie of het bedankkaartje kunt u naar eigen ontwerp laten maken (www.mycardsrouwkaarten.nl). Doe dit bij voorkeur in overleg met de uitvaartondernemer. Doe je het in eigen beheer, houd er dan rekening mee dat de kaart snel klaar moet zijn zodat deze ruim voor de uitvaart verzonden kan worden.

Bidprentjes

In het katholieke gedeelte van Nederland is het een oud gebruik tijdens de kerkdienst of na de begrafenis/crematie bidprentjes uit te delen. Op de bidprentjes staat aan de binnenkant een korte levensloop van de overledene en aan de buitenkant een mooie afbeelding of een foto van de overledene. De bidprentjes worden meestal door de begrafenisondernemer gemaakt.

Teksten voor de rouwkaart

Het meest persoonlijk is zelf een tekst voor de rouwkaart te maken. Omdat dit niet voor iedereen is weggelegd, kunt u op de pagina over rouwkaart teksten enkele voorbeeldteksten terugvinden. Met deze voorbeelden kan men aan de slag om zo toch tot een persoonlijke tekst te komen.

Routebeschrijving

Is er een routebeschrijving naar het crematorium of de begraafplaats beschikbaar dan is het raadzaam deze bij de rouwkaart te voegen.

Verzending van de rouwkaarten

De uitvaartondernemer zal voor de verzending van de rouwkaarten speciale verzendenveloppen van TNT Post overhandigen. In deze verzendenveloppen doet u de geadresseerde enveloppen met de rouwkaart. Vergeet niet een postzegel te plakken, dit kan een rouwzegel zijn of een gewone zegel. Meestal zorgt de uitvaartondernemer voor de postzegels. De rouwpost wordt door de TNT Post, via een speciaal traject behandeld en zorgt ervoor dat de post de volgende dag op het bestemde adres wordt afgeleverd. Deze verzendenveloppen kunnen het beste bij het postkantoor worden afgegeven.

Via internet versturen van een condoleancekaart

Wilt u een condoleancekaart sturen naar een familie dan kan dit ook via internet, bijvoorbeeld via www.greetz.nl/kaarten/condoleance of www.kaartjeposten.nl/kaarten/condoleance/. Er is een ruim assortiment en de tekst van de kaart kan zelf worden opgesteld. De aanbieder zorgt er vervolgens voor dat deze kaart per post naar de geadresseerde wordt verzonden.

Post na overlijden

De post die na het overlijden nog naar het adres van de overledene wordt verstuurd, kunt u door TNT Post 3 maanden lang naar een door u opgegeven adres laten verzenden. Hiervoor zijn speciale formulieren verkrijgbaar op het postkantoor.

BLOKKEREN VAN DE POST

Om te voorkomen dat nabestaanden onnodig geconfronteerd worden met reclame en commerciële aanbiedingen maakt de Stichting Infofilter, in samenwerking met het Nationale Overledenenregister, het mogelijk dat ongewenste post en commerciële aanbiedingen niet meer naar het adres van de overledene worden gestuurd. Via de website www.postnl.nl kan men in drie stappen toezending van ongewenste post en commerciële aanbiedingen, voor 5 jaar blokkeren.

De dankbetuiging

Ongeveer 4 tot 6 weken na de uitvaart kan men een dankbetuiging versturen. De dankbetuiging is meestal een kleine uitgave van de rouwkaart. De uitvaartondernemer zal u hierover inlichten. Op het moment dat u dit wenst zal hij een proefdruk maken en u eventueel ook helpen met de verzending hiervan. Zie ook de pagina met teksten voor de dankbetuiging.


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands