Verzorging van de overledene

De verzorging van de overledene kan plaatsvinden daar waar de nabestaanden dit wensen. Vindt het overlijden thuis plaats dan kan de verzorging, het wassen en kleden van de overledene, ook thuis plaatsvinden. Willen de nabestaanden daar een duidelijke rol in vervullen (met andere woorden: willen zij dit zelf doen) dan is dat natuurlijk mogelijk. De nabestaanden kunnen dit doen voordat de uitvaartondernemer wordt ingeschakeld of doen dit met behulp van de uitvaartondernemer. Voordat aan de verzorging van de overledene wordt begonnen is het raadzaam alles klaar te leggen. Een teiltje water, washand, zeep, handdoek, ondergoed, bovenkleding enzovoort.

Vroeger werd de overledene vaak gekleed door hen een pyjama of nachthemd aan te trekken. Tegenwoordig is dit kleding die de overledene zelf graag droeg of kleding waar de familie de overledene graag in ziet. Er bestaan geen regels voor. Is de overledene netjes gekleed dan dienen de heren nog geschoren en gekapt te worden en zal bij de vrouwen aandacht worden besteed aan het kapsel, de make-up, de verzorging van de nagels en de sieraden.

Vindt de verzorging niet thuis plaats, dan is het rouwcentrum de plaats waar de overledene naar toe wordt gebracht en waar de verzorging plaats vindt. In het rouwcentrum wordt de overledene gekist. Ook hier kunnen de nabestaanden de overledene zelf verzorgen, wil men daar assistentie van de medewerkers van het rouwcentrum bij hebben dan is dit mogelijk. Komt men in een ziekenhuis te overlijden of heeft men een langdurige ziekte achter de rug, waardoor de persoonlijke verzorging wat achterwege is gebleven, dan kan een visagiste worden benaderd om de overledene een speciale verzorging te geven. De visagiste zorgt er voor dat de overledene er net zo verzorgd uitziet als dat hij/zij bij leven was. Sommige uitvaartondernemers hebben een visagiste in dienst.

Gerelateerde websites:
www.heidigundel.nl
www.overledene.nl
www.procuro-overledenenverzorging.nl

Balsemen

Balsemen is het lichaam voor langere tijd conserveren door het inspuiten via de bloedvaten van een conserverende vloeistof. Daardoor worden de bacteriën gedood en blijft de conditie van het lichaam op peil. Na de balseming wordt de huid ingesmeerd met een conserverende crème. De organen blijven intact. Het uiterlijk zal met een goede balseming nauwelijks veranderen. Van de balseming is niets te zien en de overledene kan op gebruikelijke manier worden verzorgd, gekleed en opgebaard.

In Nederland kan men alleen bij uitzondering gebalsemd worden indien:

  1. men lid is van het Koninklijk Huis;
  2. men, om welke reden dan ook, toestemming krijgt van het Ministerie van Volksgezondheid;
  3. de overledene naar het buitenland moet worden gebracht;
  4. het lichaam ter beschikking wordt gesteld van de wetenschap.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een lichte vorm van balsemen. De houdbaarheid van het lichaam is voor de duur van ongeveer 10 dagen. De voordelen van balsemen en thanatopraxie zijn:

  1. er is geen koelinstallatie nodig;
  2. er ontstaan geen verkleuringen
  3. er ontstaan geen luchtjes of vlekken
  4. het lichaam voelt niet koud aan
  5. tekenen van ziektes kunnen ongedaan worden gemaakt
  6. het opbrengen van make-up is eenvoudiger.

Bij thanatopraxie worden de bacteriën in het lichaam tijdelijk verdoofd. 10 dagen na overlijden is de thanatopraxie uitgewerkt en begint het natuurlijk proces van ontbinding.

Zowel de balseming als thanatopraxie vindt plaats in het rouw/uitvaartcentrum en duurt ongeveer 2 uur. Vraag vooraf een prijsopgave.


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands