Uitvaartkisten

Bij het regelen van de uitvaart wordt meestal een kist uitgezocht. De uitvaartondernemer heeft altijd voorbeelden van kisten bij zich. Maar u kunt zich vooraf al oriënteren op het aanbod van kisten. De kisten zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen en in diverse materialen. Op deze pagina volgt een overzicht van de mogelijkheden.

Begrafeniskist
Crematiekist
Ecokist
Kist naar eigen ontwerp
Greencoffins
Kartonnen kist
Kisten van natuurlijke materialen

Aaibare kist
Kist voor iedereen
Ambachtelijke kist
Boekenkist
Zelfgemaakte kist
Amsterdamse kist
Kleding

Begrafeniskist

Voor een begrafenis valt vaak de keuze op een echt houten grafkist in tegenstelling tot een crematie waar meestal voor een spaanplaat/mdf crematiekist wordt gekozen. Ook in de kisten vindt de laatste jaren veel vernieuwing plaats. Daar men steeds meer kiest voor het persoonlijke element in de uitvaart, is de kist daar een wezenlijk onderdeel van. Men kan kiezen tussen de klassieke kist (www.vosmolenaar.nl), rieten/rotan kist (www.henkboerland.nl), een kist met een persoonlijke afbeelding en vele andere mogelijkheden (www.doodskist.nl, www.dzu.nl, de natuurlijke kist www.akidia.nl, www.capulus.nl, www.bogra.nl, www.houtengrafkisten.nl). Bij www.cofita.nl en www.pvanwijk.nl kunt u zelf online een uitvaartkist bestellen.

Crematiekist

De crematiekist ziet er hetzelfde uit als iedere andere kist. Het kenmerkt van een crematiekist is, dat deze is gemaakt van speciaal spaanplaat. Bij de verbranding van deze kisten komen minder schadelijke stoffen vrij zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast.

Ecokist

Ecokisten worden gemaakt van duurzaam hout uit bossen waar het herplanten van bomen verplicht is. Er wordt geen gebruik gemaakt van de schadelijke fineerlaag, geen schroeven, plastic of syntetische binnenbekleding. De kisten zijn ongelakt en de bekleding van deze kisten is van katoen. Staatsbosbeheer biedt uitvaartkisten en urnen van Hollands hout. Voor elke verkochte kist wordt een boom geplant. Ook kan gekozen worden voor een grafdmand van wilgentenen of bananenblad (www.staatsbosbeheer.nl, www.janssenuitvaartkisten.nl, www.uitvaartkist-online.nl).

Kist naar eigen ontwerp

Wilt u zelf een kist ontwerpen? Kijk dan eens naar MijnPastel. De firma werk snel en zal er voor zorgen dat de kist op tijd aanwezig is (www.mijnpastel.nl).

Greencoffins

Greencoffins vervaardigt milieuvriendelijke uitvaartkisten die ook vriendelijk ogen. Deze producten dragen bij aan een duurzame ontwikkeling van de bevolking in enkele armste regio van de wereld. Er zijn diverse soorten bamboekisten en een kist vervaardigt van pandanusblad. De bekleding van deze kisten bestaat uit ongebleekt katoen (www.greencoffins.nl)

Kartonnen kist

De kartonnen kist is ook leverbaar en geschikt voor zowel een begrafenis als een crematie. De kantonnen kist heeft een natuurlijke houtkleur maar geen handgrepen. De binnenkant wordt bekleed met ongebleekt katoen of wordt voorzien van biologisch afbreekbare folie. De kartonnen kist is milieuvriendelijk en in zijn geheel biologisch afbreekbaar. Niet alle crematoria accepteren de kartonnen kist, vraag dit vooraf of laat de uitvaartverzorger dit navragen (www.akidia.nl).

Kisten van natuurlijke materialen

Is de keus gevallen op een kist van natuurlijk materiaal dan biedt de fabrikant van Akidia Uitvaartkisten een mooie en exclusieve collectie. Akidia maakt kisten van diverse houtsoorten en maakt zich sterk voor het milieu. Men kan kiezen uit gelaagd populieren hout, massief eiken, chique massief beuken, wilgentenen, bamboegras of zelfs karton. Alle modellen hebben een eigentijdse, exclusieve vormgeving  (www.doodskist.nl (ook door de particulier te bestellen), www.akidia.nl).

Zachte kist

De zachte kist bestaat uit de materialen stro, katoen en vilt en wordt op een bijzondere manier dichtgeregen. De overledene wordt in een stevige katoenen draagdoek naar het graf gedragen (www.grafkist.nl).

Aaibare kist

De aaibare kist is uniek en onderscheidt zich door toepassing van in het oog springende katoenen stoffen voorzien van een zachte, gewatteerde onderlaag. Door het gebruik van deze materialen voelen de kisten zacht aan en hebben ze een hoge aaibaarheidsfactor. Dit maakt voor de nabestaanden zowel letterlijk als figuurlijk de afstand tot de kist en daarmee de overledene kleiner. In combinatie met de dessins geeft dit de kist een persoonlijke en vriendelijke uitstraling (www.zavadi.nl).

De kist voor iedereen

Deze kist is een lichtgewicht kist en kan op eenvoudige wijze in elkaar gezet worden. De kist is zo ontworpen dat er een persoonlijke tint aan kan worden gegeven door bijvoorbeeld een eigen binnenbekleding, een kruis erop monteren of door de kist te beschilderen. De kist wordt door de leverancier thuis bezorgd (www.capulus.nl).

Ambachtelijke kisten

Ambachtelijke kisten worden samengesteld uit natuurlijke materialen en worden voorzien van mooie figuren (www.hetzuidenuitvaartkisten.nl).

Boekenkist

De boekenkist is een kist die bij leven als boekenkast kan dienen. Bij overlijden worden de boekenplanken als deksel voor de kist gebruikt (www.ibisproduct.nl, kies assortiment).

Zelfgemaakte kist

Men mag zijn eigen doodskist maken, wel moet men zich houden aan de regels van de begraafplaats/crematorium en aan de milieuregels. De eisen waaraan een standaard kist moet voldoen zijn als volgt:

De milieuregels kan men nalezen op www.begraafplaats.org (zie tevens www.uitvaart.tv).

Amsterdamse kist

De Amsterdamse kist is gemaakt van stadshout. Zieke of oude bomen uit de Amsterdamse parken of uit de stad worden gekapt en naar de sociale werkplaats gebracht. Daar worden de Amsterdamse kisten van gemaakt en verkocht (www.amsterdamsekist.nl).

Kleding

De kleding die men de overledene aan kan doen is geheel naar eigen keuze. Het kan de keuze van de overledene zelf zijn of de keuze van de familie. Er zijn ook wikkelwaden die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal. Deze wikkelwaden laten ruimte open voor een eigen inbreng van de nabestaandenen scheppen de mogelijkheid zonder kist te worden gecremeerd of begraven. (Er zal wel een opbaarplank moeten worden gebruikt in verband met het vervoer van de overledene). Ook zijn er zachte wades. Deze kan men iedere dag een stukje sluiten. De symboliek hierachter is dat iedere dag een stukje afscheid wordt genomen van de overledene (www.afscheidswaden.nl, www.wikkelgoed.nl/lijkwaden).


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands