Het afscheid nemen

Er zijn diverse manieren om van de overledene afscheid te nemen:

Het afscheid
Afscheid voorafgaand aan de afscheidsplechtigheid
Afscheid vooraf gaand aan de kerkdienst

Begeleiding bij het afscheid
On-line afscheid
Schaduwweduwen
Huisdieren

Het afscheid

Afscheid nemen bij een thuisopbaring
Men kan in overleg met de uitvaartondernemer er voor kiezen een bepaald tijdstip af te spreken dat nabestaanden, vrienden en belangstellenden afscheid komen nemen in het huis waar de overledene is opgebaard. De uitvaartondernemer zal u daarbij helpen. Hij zal ervoor zorgen dat er een condoleanceregister aanwezig is. Verwacht u een grote toeloop dan kan hij voorstellen om zelf bij het bezoek aanwezig te zijn en de nabestaanden bij het afscheidsbezoek te begeleiden. Ga er wel van uit dat het thuis “afscheid nemen” altijd wat langer duurt, directe familieleden zullen immers blijven napraten.

Afscheid nemen bij een rouwcentrum/uitvaartcentrum
Afscheid nemen in een rouwcentrum/uitvaartcentrum vindt altijd plaats op afspraak. Ook dit gaat weer in overleg met de uitvaartondernemer. Het is niet mogelijk om ieder moment van de dag het rouwcentrum binnen te lopen en bij de overledene te zijn. Dit kan alleen in de rouwcentra die de zogenaamde 24-uurs kamers hebben. Men krijgt een sleutel van een speciale kamer van het rouwcentrum en kan ieder moment van de dag of nacht bij de overledene. Enkele rouwcentra hebben een soort huiskamer. Daar kan men zelfs blijven slapen.

KOFFIE BIJ HET AFSCHEID

Bij het afscheid nemen wordt regelmatig een kopje koffie aangeboden. Het is een gebruik dat er de laatste jaren ingeslopen is, men is echter niet verplicht koffie tijdens het rouwbezoek aan te bieden. De koffie moet worden besteld via de uitvaartondernemer als het afscheid in het rouwcentrum plaatsvindt. Vindt de opbaring thuis plaats en wordt er thuis de gelegenheid gegeven afscheid van de overledene te nemen dan kan de uitvaartondernemer aanbieden voor koffie en thee te zorgen en eventueel voor het benodigde personeel en materiaal.

Afscheid voorafgaand aan de afscheidsplechtigheid

De nabestaanden en belangstellenden kunnen ook afscheid nemen in het crematorium of in de aula van de begraafplaats voorafgaans aan de afscheidsdienst. Dit gebeurt dan een half uur voor aanvang van de begrafenis-/crematieplechtigheid. Ook dit moet weer goed worden afgestemd met de uitvaartondernemer die dit zal regelen met de begraafplaats of het crematorium.

Afscheid vóór de kerkdienst

Ook is er de mogelijkheid voorafgaande aan een kerkdienst de nabestaanden en belangstellenden de gelegenheid te geven afscheid te nemen van de overledene. Ook dit moet weer in goed overleg gaan met de uitvaartondernemer en de pastoor of dominee.

Begeleiding bij het afscheid

Afscheid nemen van een overledene is moeilijk en doet men niet dagelijks. Met andere woorden: men krijgt er geen ervaring in. Om goed afscheid te kunnen nemen kan hulp nodig zijn. Er zijn mensen die zich daar in hebben gespecialiseerd en op een integere manier een helpende hand te bieden (www.cocon-afscheid.nl).

On-line afscheid

Door de moderne communicatie kan men nu ook on-line afscheid nemen van een dierbare. Daardoor kan men anderen op de hoogte te brengen van het verlies. Er is en website in het leven geroepen waar men op eenvoudige wijze een bericht kan achterlaten in het condoleance register (www.condoleance.nl). Het is een gebruiksvriendelijke methode om uw medeleven te betonen.

Schaduwweduwen

Schaduwweduwen/weduwnaars zijn achterblijvende personen die tijdens hun leven een relatie hebben gehad met een getrouwd persoon. Deze relatie kan heel belangrijk zijn geweest voor zowel de overleden persoon als de achterblijvende schaduwpartner. Daar de echtgenoot(genote) meestal niet op de hoogte is van deze relatie is er vaak voor de schaduwpartner geen mogelijkheid om afscheid te nemen. Deze behoefte is echter wel aanwezig. Bij leven kan men in de laatste wilsbeschikking vermelden dat er in een vooraf afgesproken krant een overlijdensadvertentie moet worden geplaatst. Zo weet de achterblijvende schaduwweduwe(weduwnaar) het tijdstip waarop de uitvaart zal plaatsvinden.

Huisdieren

Heeft de overledene een hond waar hij/zij erg aan gehecht was, geef dan ook de hond de gelegenheid afscheid te nemen van zijn/haar baasje. Doet men dit niet dan is de kans groot dat de hond naar zijn/haar baasje blijft zoeken.

Als er geen nabestaanden zijn die de zorg over kunnen nemen van het huisdier, dan kan de Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren een grote steun zijn bij het zoeken naar een nieuw tehuis (www.slhh.nl).


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands