Na de crematie geven de nabestaanden een bestemming aan de as. Kiest men voor het bewaren van de as in een urn dan zijn er diverse mogelijkheden.
|
De sierurn wordt door de nabestaanden uitgezocht, hierin is een ruime keuze. De meest gangbare urnen zijn van ceramiek en kunnen bij de uitvaartondernemer of bij het crematorium worden besteld. Het is zeker aan te raden ook op internet te zoeken.
Een urnengraf is een plaats op de begraafplaats waar men één of meerdere urnen kan begraven. Het urnengraf moet aangekocht worden. De eigendomsperiode is per begraafplaats verschillend. Na afloop van de eigendomsperiode kan deze worden verlengd.
Een urnenplaats is een gedeelte van de begraafplaats waar men de urn bovengronds kan plaatsen.
Het columbarium is een urnenmuur met nissen op een begraafplaats of bij een crematorium. Men kan tot aanschaf van een nis overgaan en daar de urn in plaatsen voor een periode van 5 jaar, met de mogelijkheid tot verlengen. Men kan kiezen uit een open nis, een gesloten nis of een nis voor twee urnen. Dit verschilt per begraafplaats/crematorium.
In een Boeddhabeeld van hout, is ruimte gemaakt om de as in te bewaren. Deze bijzondere beelden staan prachtig binnenshuis, maar kunnen naar behoefte in de zomer ook buiten onder een tempel of overkapping geplaatst worden. Ieder model is weer uniek omdat ze allen met de hand zijn bewerkt uit een mooie kwaliteit hout (www.oosterse-artikelen.nl).
Een duo-urn biedt ruimte voor de as van beide partners (www.duo-urn.nl).
De as kan bewaard worden in een glazen urn. Glazen urnen worden met de mond geblazen en zijn allen unica's, ieder mens is immers uniek. Tijdens het tot stand brengen van de glazen urn is het glas voortdurend in beweging om uiteindelijk tot een mooi geheel te komen (www.asbestemming.com).
Urnen van keramiek, in verschillende maten, ook speciale urnen voor kinderen (www.keramiekurnen.nl, www.eterna.be).
Phoenix-urnen zijn meer een kunstwerk en sieraad dan een gewone urn. Deze zijn niet direct als urn herkenbaar. De keus op een dergelijke urn zou kunnen vallen als u de as van uw dierbare in huis wilt hebben, maar het vervelend zou vinden als iemand de urn direct als urn herkent. Een phoenix-urn is dan een mooi alternatief (www.phoenixurnen.nl).
In het kader van “Ieders leven is uniek, het is juist die uniciteit die ons zo boeit” worden raku-urnen vervaardigd. Dit is een Japanse techniek die iedere keer weer uniek is in haar eindresultaat (www.urntobe.nl).
De waterurn is een unieke urn die in de open lucht geplaatst kan worden en zodanig is vormgegeven dat de as door middel van intredend regenwater langzaam in de aarde wegspoelt. Binnen een zelf te bepalen aantal maanden of jaren zal alle as uit de urn worden afgegeven aan de aarde (www.waterurn.nl).
De zouturnen zijn ervoor gemaakt om de as toe te vertrouwen aan de zee. In plaats van het zeemansgraf is deze manier van "aan de zee toevertrouwen" in het leven geroepen. De zouturn laat men in de zee zakken en zinkt naar de boden. De urn lost op en de as verspreidt zich in het zeewater. Ieder crematorium kan voorlichting geven over de zouturn (www.biodeco.nl/zee-urnen).
© 2006-2022 - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands