Asbestemming

Na de crematie wordt de as bewaard in een speciale asbus. Daarop staan de persoonlijke gegevens van de overledene en het crematienummer. Na de crematie wordt de asbus in een voor de nabestaanden niet toegankelijke, algemene nis geplaatst voor de wettelijke verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Dit is een regel van de overheid. Na deze periode kan de as de uiteindelijke bestemming krijgen. Het zijn de nabestaanden die deze uiteindelijke asbestemming bepalen. De asbestemming is niet altijd van tevoren bekend, het kan namelijk te emotioneel zijn om tijdens het regelen van de uitvaart daarover na te denken. Daarvoor is de algemene nis voor een half jaar beschikbaar en kunnen de nabestaanden in alle rust nadenken over de definitieve asbestemming.

Verstrooien op het crematoriumterrein
Verstrooien op de begraafplaats
Verstrooien op een dierbaar plekje in de natuur
Verstrooien op het Nationaal Strooiveld in Delhuyzen
Asverstrooiing binnenwater
Asverstrooiing binnenwater met schip Meander
Verstrooien op zee per schip
As verstrooien in de vrije natuur
Zeebijzetting
Verstrooiing per ballon
Verstrooien op zee per vliegtuig
Het plaatsen van de urn in het columbarium of urnengalerij

Het binnencolumbarium
Het plaatsen van de urn in een urnengraf
De urnentuin
De urn mee naar huis nemen
Verstrooien in het buitenland
De as bewaren in een sieraad
De herinneringsdiamant
Astatoeage
As in de ruimte
Kosten

Verstrooien op het crematoriumterrein

De as kan worden verstrooid op het strooiveld van het crematorium. Dit gebeurt door de medewerkers van het crematorium. De nabestaanden kunnen daarbij aanwezig zijn. De asverstrooiing gebeurt na de verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Wilt u niet bij de asverstrooiing aanwezig zijn, maar wilt u wel weten of de asverstrooiing heeft plaatsgevonden, meldt dit aan de uitvaartondernemer. Het crematorium zal u berichten wanneer de asverstrooiing heeft plaatsgevonden.

Verstrooien op de begraafplaats

De as kan worden verstrooid op een begraafplaats bij u in de buurt, desgewenst in uw aanwezigheid. Ook dit moet aangegeven worden aan de uitvaartondernemer of het crematorium. Vraag vooraf wat de asverstrooiing op de begraafplaats kost, per begraafplaats kan de prijs van de asverstrooiing namelijk erg verschillen.

Verstrooien op een dierbaar plekje in de natuur

Wilt u dat de as wordt verstrooid op een speciaal plekje in de natuur? Ook dat is mogelijk. De beste manier is om aan de uitvaartondernemer aan te geven dat u de as mee naar huis wilt nemen. Na de wettelijke verplichte bewaartijd van 30 dagen ontvangt u een bericht dat de as tot uw beschikking is. Het crematorium zal met u een afspraak maken wanneer u de as kunt komen afhalen. Het ophalen van de as kan ook door/via de uitvaartondernemer gebeuren. U kunt samen met degenen die een dierbare band met de overledene hadden een ritueel van de asverstrooiing maken. Houd dan wel rekening met de eventuele regels die voor de betreffende gemeente gelden.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van het Herinneringsbos. Deze bevindt zich op het prachtige landgoed Hees, vlakbij Soest. Hier in de vrije natuur kan de as van de overledene, op een zelf gekozen plekje worden begraven of verstrooid. Zo geeft men de as terug aan de natuur. Als tastbare herinnering kan op deze plek zelfs een boom worden geplant (www.herinneringsbos.nl).

Verstrooien op het Nationaal Strooiveld in Delhuyzen

Het Nationale Verstrooiterrein van Nederland ligt in Delhuyzen bij Arnhem (in beheer van crematorium Slangenburg). Dit strooiveld werd in 1989 als officieel verstrooiterrein in gebruik genomen. Het terrein is ca 80 ha groot en is een uniek natuurgebied in Nederland en daardoor een waardevolle laatste rustplek. De as kan daar, onder begeleiding van een medewerker van crematorium Slangenburg, in de bossen of op de uitgestrekte heidevelden worden verstrooid. Het is een schitterend Veluws landschap en is opengesteld voor bezoekers. Het is hier ook mogelijk ter nagedachtenis aan de overledene een boom te adopteren of in het bijzijn van de nabestaanden een boom te (laten) planten. Met de boom laat u een symbool achter ter nagedachtenis aan de overledene en geeft u iets terug aan de natuur.

Hoe komt u er?
Met eigen vervoer: Verlaat Arnhem in de richting van Apeldoorn, langs de Apeldoornseweg. U passeert even ten noorden van de stad het knooppunt Waterberg en rijdt onder een viaduct van de A12 door. Blijf rechtdoor rijden en houdt na het passeren van de ingang naar de golfbaan de rechter rijstrook aan; ga dus NIET de A50 op! Na ongeveer één kilometer is rechts het parkeerterrein Delhuizen. Loop vanaf het parkeerterrein langs de weg terug in de richting van Arnhem. Na ongeveer 200 m is links een doorgang in het raster.

Met openbaar vervoer: Vanaf centraal station Arnhem met buslijn 91, richting Zwolle. Uitstappen bij bushalte golflinks. Volg na het uitstappen de weg met het fietspad erlangs naar het noorden. Na enkele honderden meters is rechts een ingang door het raster. Delhuyzen is vrij toegankelijk.

Asverstrooiing binnenwater

Met een speciaal ontworpen papieren bootje 100% natuurlijk materiaal (ongebakken klei) kan de as verstrooid worden op een water naar keuze van de overledene of de familie. Na enkele minuten zinkt het bootje en wordt de as opgenomen door het water (www.studiodecampagne.nl).

Asverstrooiing binnenwater met schip Meander

Bij asverstrooiingen op zee denken velen aan wind, een slingerend schip en de volle zee. Op de Meander bent u er vrijwel zeker van dat het een ceremonie in volledige rust en sereniteit zal zijn met alle aandacht voor de asverstrooiing. De Meander zoekt de meest rustige locatie op en heeft daarnaast een slingerdemping systeem waardoor de asverstrooiing een rustmoment is (www.stichtingvaarwens.nl/asverstrooiing).

Verstrooien op zee per schip

Wilt u dat de as wordt verstrooid op zee dan kan dat natuurlijk ook. Vanuit diverse havens aan de Nederlandse kust vertrekken ongeveer 6 keer per jaar de boten met de asbussen van de overledenen die op zee verstrooid willen worden. Meestal gebeurt dit zonder aanwezigheid van de familie. Wilt u toch bij de asverstrooiing op zee aanwezig zijn, dan kan er voor de familie apart een boot worden gehuurd. De afspraak kan dan gemaakt worden met het crematorium, vraag echter vooraf naar de prijs van de huur van de boot. Wilt u zelf een boot regelen dan is die mogelijkheid er natuurlijk ook (zie de websites: www.asverstrooiing.nl, www.emetha.nl).

As verstrooien in de vrije natuur

Hoog Ruurlo is een terrein waar de as in aanwezigheid van een medewerker van de Stichting Natuurlijk Herdenken in het beukenbos van Hoog Ruurlo kan worden verstrooid. Het plaatsen van gedenktekens of monumenten is echter hier niet toegestaan.

Zeebijzetting

De oorspronkelijke zeebegravingen (één-twee-drie in Godsnaam) vindt tegenwoordig niet meer plaats. Toch is het mogelijk een "zeemansgraf" te realiseren. Na de crematie wordt de as van de overledene in een zouturn gedaan en vanaf een schip te water gelaten in de Noordzee. De urn lost na verloop van tijd in het zeewater op (www.mrbdorusrijkers.nl/asverstrooiing-dr).

Verstrooiing per ballon

Een mooie manier om afscheid te nemen is asverstrooiing per ballon. De as wordt in een heliumballon gedaan, losgelaten en zweeft hoog over het land naar de wolken (www.laatstevlucht.nl, www.hemelvlucht.nl).

Verstrooien op zee per vliegtuig

Het gebeurt minder vaak maar de as kan ook per vliegtuig over zee worden uitgestrooid. Ook dit moet weer doorgegeven worden aan de uitvaartondernemer en/of het crematorium.

Het plaatsen van de urn in het columbarium of urnengalerij

Alle crematoria en bijna alle begraafplaatsen hebben een columbarium (ook wel urnengalerij genoemd) ingericht. Een columbarium is een muur waar de urn in geplaatst kan worden. Er zijn verschillende soorten columbaria en iedere begraafplaats en ieder crematoriumterrein heeft een columbarium op zijn eigen manier ingericht. Het kan zijn dat de muur open nissen heeft waarin men de asbus kan plaatsen. Sommige nissen kunnen afgesloten worden met een stenen plaat waar de naam van de overledene in kan worden gegraveerd. Als het de wens is de asbus op deze manier te bewaren, dan is het verstandig om vooraf de plaats te gaan bekijken.

Binnencolumbarium

Steeds meer crematoria maken een binnencolumbarium. Dit is hetzelfde als een buitencolumbarium maar dan geheel overdekt en verwarmd. Wil men enige tijd vertoeven bij de overledene dan is een binnencolumbarium te prefereren boven een buitencolumbarium. Het binnencolumbarium is op zondag meestal gesloten.

Het plaatsen van de urn in een urnengraf

Wil men de asbus niet in een columbarium plaatsen dan heeft de begraafplaats de mogelijkheid de asbus te begraven in een speciaal urnengraf. Ook dit is een graf waar diverse urnen in geplaatst kunnen worden. Er zijn begraafplaatsen die de mogelijkheid creëren de asbus in een familiegraf te begraven bij reeds eerder overleden familieleden. Is dit de wens, vraag dan vooraf naar de mogelijkheden.

De urnentuin

Op diverse begraafplaats kan men de urn in de urnentuin worden geplaatst. In de urnentuin staan de urnen bovengronds. Het biedt uitkomst voor mensen die gekozen hebben voor een crematie, maar toch behoefte hebben aan een herdenkingsplaats.

De urn mee naar huis nemen

Daar de as na de wettelijke bewaartermijn vrij wordt gegeven, kan de as mee naar huis worden genomen. Men kan er dan voor kiezen de as ergens in huis of in de tuin te plaatsen. De keuze is geheel aan de nabestaanden.

Verstrooien in het buitenland

Wil men de as verstrooien in het buitenland, bijvoorbeeld het geboorteland van de overledene of een vakantieland waar de overledene graag kwam, dan zal men de formulieren die bij de afgifte van de asbus worden afgegeven en de buitenlandverklaring, bij de asbus moeten bewaren.

De as bewaren in een sieraad

Er zijn sieraden waar men een klein gedeelte van de as in kan bewaren. Denk daarbij aan een ring of een medaillon (www.asbestemming.com). De as kan worden verdeeld over een aantal sieraden (bijvoorbeeld voor elk kind een sieraad). Ieder crematorium kan u daar de nodige informatie over geven. Zie ook de website www.gedenksieraden.nl.

De herinneringsdiamant

Een beetje as of een kleine haarlok kan in een herinneringsdiamant worden verwerkt. Deze exclusieve herinneringsdiamant kan worden vervaardigd in diverse kleuren (rood, groen, wit, blauw en geel). De diamant kan in diverse vormen worden geslepen (rond, vierkant, rechthoekig). De grootte kan variëren van 0,25 tot 1 karaat en er kunnen meerdere diamanten vervaardigd worden. Op de rand van het sieraad kan een microscopisch kleine tekst worden geplaatst. Er is voldoende keuze in deze sieraden (www.lifegem.nl)

Astatoeage

Een bijzondere manier van de asbestemming is de astatoeage. Veel tatoeëerders willen een astatoeage zetten. Een astatoeage is niet legaal. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten wordt de as wel aan hoge temperaturen blootgesteld maar wordt daarna in een niet steriel zakje gedaan. Door deze as te gebruiken bij een tatoeage kan men een ontstekingsreactie krijgen.

As de ruimte in

Meer informatie hierover is te vinden bij www.memorialspaceflights.com.

Kosten

Aan alle manieren van asverstrooiing zijn kosten verbonden, vraag hierom bij de uitvaartondernemer of bij het crematorium.


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands