Rouwvervoer - uitvaartvervoer - begrafenisvervoer - crematievervoer en volgwagens

De overledene moet worden vervoerd van het rouwcentrum/woonhuis naar de kerk, begraafplaats of het crematorium. Voor het rouwvervoer zijn diverse mogelijkheden waaruit kan worden gekozen.

De rouwstoet heeft geen voorrang in het verkeer. Het is respectvol als men de rouwstoet voor laat gaan.

Kosten rouwvervoer
Rouwauto en volgauto's
Rouwauto in kleur
Rouw- en volgauto exclusief
Rouwvervoer per VW T2 busje
Rouwkoetsen
De loopkoets
Indische lijkwagen
Rouwbus - Uitvaartbus
Rouwvervoer Amerikaans

Rouwvervoer van kinderen
Harley rouwmotor met zijspan
Rouwfiets
Uitvaarttruck
Rouwkoe
Zelf de overledene vervoeren
Rouwvervoer en de wet
Rouwstoet en het verkeer
Rouwvervoer naar het buitenland
Rouwvervoer vanuit buitenland naar Nederland

Kosten van het rouwvervoer

De kosten van het rouwvervoer zijn altijd een flinke post op de uitvaartrekening. Welke vorm van rouwvervoer u ook kiest, vraag altijd een offerte en een schriftelijke bevestiging van de eventuele opdracht. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan. De wachttijden van de auto´s tijdens een kerkdienst of het condoleren worden altijd in rekening gebracht, vraag hiernaar bij de uitvaartondernemer. Laat dit op de voorlopige kostenbegroting duidelijk zichtbaar zijn.

Rouwauto en volgauto's

De rouw- en volgauto's kunnen in de kleuren zwart, grijs en wit besteld worden. Het aantal volgauto's hangt af van het aantal personen, die u in de statie wilt laten meerijden.

Rouwauto in kleur

Buiten de kleuren zwart, wit en grijs komen er steeds meer gekleurde rouwauto's, te weten de kleuren blauw en bordeauxrood. Mocht men hierbij nog een speciale bloemenauto willen bestellen dan is deze verkrijgbaar in Caddillac-uitvoering en vindt zijn oorsprong in Amerika waar uiterlijk vertoon heel belangrijk is. De bloemenauto, die ongeveer 20 bloemstukken kan vervoeren, kan in het zwart of wit worden besteld bij Puls (www.puls-online.nl/wiezijnwij/staatsievervoer/).

Rouw- en volgauto's exclusief

Denkt men aan een exclusieve statie dan kan gebruik worden gemaakt van Rolls Royce-rouwvervoer. U heeft dan een unieke rouwstoet in de originele Rolls Royce-kleurstelling "Royal Blue over Silver Grey". Er is één rouwauto beschikbaar en 4 volgwagens. Voor rouwvervoer in stijl kunt u terecht bij Meijer Rolls Royce (www.meijersrouwvervoer.nl).

Rouwvervoer per VW T2 busje

Rouwvervoer per VWT2 busje is een speciale en originele manier van rouwvervoer voor de VWT2 liefhebbers. Het VWbusje is in diverse kleuren beschikbaar en wordt op elke gewenst lokatie gebracht. Na een korte instructie kunnen de nabestaanden ook zelf de auto besturen. Natuurlijk is er ook een chauffeur beschikbaar (www.keverevents.nl/losse-verhuur/rouwvervoer/).

Rouwkoetsen

Het rouwvervoer kan ook heel exclusief en chique met rouwkoetsen worden gedaan. Het is het rouwvervoer waar het Koninklijk Huis de voorkeur aan geeft. Steeds vaker wordt er door de Nederlander gebruik gemaakt van de rouwkoets. Het is een heel indrukwekkend gezicht. De rouwkoetsen zijn er in de kleuren wit en zwart. De zwarte rouwkoetsen worden geleverd met palfrenier en 2 of 4 Friese paarden trekken de koets. De witte rouwkoets is leverbaar met witte KWPN-paarden. De keuze is aan de familie zelf. Naast de rouwkoets kunnen er volgkoetsen worden gebruikt en zelfs een bloemenkoets (in zowel de kleur zwart als wit).

De firma's die deze rouwkoetsen kunnen leveren zijn Jacob van den Broek (www.koetsen.nl), stalhouderij Haasnoot te Rijnsburg  (www.haasnootkoetsen.nl), Teun Reedijk te Tienhoven (www.teunreedijk.nl), Stadhouderij Zadelhoff (www.stalhouderijdezadelhoff.nl/rouwen.html), Stadhouderij Wijnand Hazeleger (www.wijnand-hazeleger.nl), Versterre Koetsiersdiensten (www.versterrekoetsiersdiensten.nl), een stijlvolle uitvaart (www.eenstijlvolleuitvaart.nl).

De loopkoets

De loopkoets is een nieuwe manier van rouwvervoer. Door gebruik te maken van de loopkoets kan men tot het laatste moment dicht bij de overledene blijven. De loopkoets kan tot voor in de kerk komen of tot aan het graf (www.loopkoets.nl).

Indische lijkwagen

De Indische lijkwagen is een sierlijke boeren wagen met een zwart gelakt onderstel en een blank gelakte bovenbouw. Deze kan worden gereden met of zonder staatsiebok. Er kunnen ook bijpassende volgrijtuigen bij worden geleverd. Koetserij (tel: 0182-533344).

Rouwbus - uitvaartbus

Het komt steeds vaker voor dat de familie tot het laatste moment bij de overledene wil blijven en ook tijdens het rouwvervoer dicht bij hun dierbare wil zijn. Samen met de overledene en de familie naar de begraafplaats of het crematorium. Daar is de rouwbus/uitvaartbus voor in het leven geroepen. In Nederland rijden 2 bussen rond. De bordeauxrode uitvaartbus en de blauwe uitvaartbus. De bordeauxrode rouw/uitvaartbus biedt plaats aan 15 personen plus de kist met de overledene. Deze is te huur bij Mark van der Poel Uitvaartvervoer (0570-626687, www.uitvaartbus.com). De donderblauwe uitvaartbus van CVU biedt plaats aan 22 personen, 2 rolstoelen en de kist met de overledene. Deze uitvaartbus is te huren bij CVU Uitvaartzorg in Rotterdam (www.cvu.nl).

Rouwvervoer Amerikaans

Voor de echte liefhebber is er ook een Amerikaanse rouwauto beschikbaar. Deze kunt u regelen via de uitvaartondernemer (www.uitvaartmobiliteit.nl).

Rouwvervoer van kinderen

Het rouwvervoer van kinderen geschiedt meestal in de rouwauto die op dat moment beschikbaar is hoewel de uitvaart van een kind vaak zeer gevoelig ligt. Nu is er in Nederland een speciale rouwauto voor kinderen: de kinderrouwauto (www.kinderrouwauto.nl). Een witte Pontiac die speciaal is ingericht voor het rouwvervoer van kinderen. De mogelijkheid bestaat om in deze rouwauto voor kinderen de ouders en eventueel de broertjes of zusjes mee te laten rijden. Het interieur kan worden aangepast aan de wensen van de ouders, standaard is het thema Winnie de Pooh. Deze kinderrouwauto is uniek en kan in heel Nederland worden ingezet.

Harley rouwmotor met zijspan

De echte Harley Davidson-rijders kunnen zelfs na hun overlijden met hun geliefde vervoermiddel naar hun laatste rustplaats worden gereden. Er is een Harley Davidson motor beschikbaar waarbij de kist op het zijspan wordt geplaatst. Het is een unieke manier van rouwvervoer waarbij die deze laatste wens in vervulling kan gaan. De Harley Davidson motor is te leveren met chauffeur, wat mogelijkheden biedt voor niet-motorrijders (www.rouwharley.nl).

Rouwfiets

Ook de rouwfiets mag niet ontbreken in de mogelijkheden van het rouwvervoer. Of het nu uit milieuoverwegingen is of als de fiets het geliefde vervoermiddel van de overledene was. De kist met overledene staat tijdens het vervoer op een aanhanger achter de rouwfiets. Wilt u hier meer over weten dan is de firma Van Willigen (0416-692203) die u hier meer over kan vertellen.

Uitvaarttruck

De uitvaarttruck is een heuse Scania-truck. Deze truck is geheel in stijl afgewerkt voor het vervoer van overledenen. Het is een vervoermiddel dat geheel anders is dan de gebruikelijke rouwauto’s en altijd voorzien van een representatieve chauffeur die het vervoer regelt (www.uitvaarttruck.nl).

Rouwkoe

Met de slogan "Ook al ben je in de rouw, de koe is en blijft je trouw" wordt de mogelijkheid geboden gebruik te maken van de rouwkoe Leentje, een goed afgerichte koe voor het rouwvervoer bij uitvaarten (www.rouwkoe.nl).

Zelf de overledene vervoeren

Het is een mythe dat men de overledene zelf niet mag vervoeren. Heeft men een vervoermiddel waarin een kist pas dan mag deze gebruikt worden. De overledene moet wel in een gesloten kist worden vervoerd.

Rouwvervoer en de wet

De Wet op de Lijkbezorging geeft geen enkel voorschrift voor het vervoer van overledenen. Dat betekent dat het niet wettelijk is voorgeschreven een rouwauto te gebruiken voor het vervoer van een overledene. Dit biedt nabestaanden een grote keuzevrijheid van het rouwvervoer .De overledene moet wel bedekt zijn.

Rouwstoet en het verkeer

Een gemotoriseerde rouwstoet (rouwauto met daarachter volgauto’s) heeft speciale voorrangsregels als de officiële herkenningstekens worden gevoerd. Alle auto’s die tot de rouwstoet behoren moeten aan beide zijden voorzien zijn van het voorgeschreven herkenningsteken, in de vorm van een zwarte vlag met witte reflecterende strepen; deze moeten geheel boven de auto uitsteken. De voorrangsregel geldt alleen op gelijkwaardige kruisingen. Een rouwstoet met officiële vlaggetjes mag niet doorsneden worden. De boete hiervoor is € 60,- (in 2010). Door het rode verkeerslicht rijden is ook voor de rouwstoet niet toegestaan.

Rouwvervoer - rouwtransport naar het buitenland

Veel Nederlanders van Turkse, Marokkaanse of welke buitenlandse afkomst dan ook, kiezen ervoor in het land van herkomst te worden begraven. Ook dit is mogelijk. Het vervoer dat dan meestal wordt gebruikt is het vliegtuig. De uitvaartondernemer die dit op zich neemt zal er voor zorgen dat alle formaliteiten worden afgehandeld, de overledene naar het vliegveld wordt gebracht en alle formulieren aan de nabestaanden worden overhandigd. Zie ook de paragraaf over het begraven begraven in land van herkomst. Zoek voor het rouwvervoer/transport naar buitenland naar een uitvaartondernemer die daar ervaring in heeft (http://barbara-repatriering.jouwweb.nl).

Rouwvervoer - rouwtransport vanuit het buitenland naar Nederland

Helaas kan het ook gebeuren dat men op zijn vakantiebestemming of tijdens een zakenreis komt te overlijden en in eigen land begraven of gecremeerd wil worden Het kan iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk dat men een goede reisverzekering afsluit. De verzekeringsmaatschappij verzorgt dan meestal het rouwvervoer/rouwtransport naar Nederland. De kosten hiervan zijn voor rekening van de verzekeringsmaatschappij. Standaard zou men bij zijn reispapieren een kopie van het trouwboekje moeten voegen; de aangifte van overlijden geschiedt namelijk in de plaats waar men is overleden en voor de juiste gegevens maakt de uitvaartondernemer vaak gebruik van het trouwboekje. Vraag de uitvaartondernemer in het land van overlijden altijd een internationale akte op te laten maken door de burgerlijke stand aldaar. Dit voorkomt dure vertaalkosten in het thuisland.

Eenmaal thuis moeten de nabestaanden aangifte van overlijden doen in de stad waar de overledene het laatst gewoond heeft en dus ingeschreven staat. Dit kan men ook vragen aan de uitvaartondernemer die de uitvaart in het thuisland op zich neemt. Is de overledene eenmaal in Nederland en gaat hier de uitvaart plaatsvinden, dan zal de uitvaartondernemer alle originele documenten overhandigen aan de nabestaanden. De akte van overlijden, die in de plaats is opgemaakt waar het overlijden heeft plaatsgevonden, moet worden ingeschreven bij de Burgerlijke Stand in Den Haag bij:

De Ambtenaar van de Burgerlijke Stand Bureau Bijzondere Akten,
Kamer C0301
Postbus 12620
2500 DL Den Haag.
070-3532816/3532813


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands