Grafstenen en grafmonumenten

Na de begrafenis zal men zich bezig gaan houden met de grafsteen. De grafsteen geeft vorm aan de laatste plek van de overledene. Het aanbod hierin is groot. De vraag is altijd welke soort steen moet het worden, welk type letter, wel of geen foto erop, een bijpassende bloemenvaas en bij wie moet deze worden besteld. Door rond te lopen op een begraafplaats kan men een idee krijgen van de vele mogelijkheden. Het is beter zich goed voor te laten lichten door de mensen die er verstand van hebben. Vaak krijgt men na de begrafenis de nodige documentatie over grafmonumenten toegestuurd waaruit men een keuze kan maken. Ook wordt er veel aangeboden via internet. Kijk en vergelijk, de prijzen kunnen ver uiteen lopen.

Iedere begraafplaats heeft, voor wat betreft de grafmonumenten, eigen regels. Op de ene begraafplaats mag men bijvoorbeeld alleen een staand monument plaatsen of alleen een liggend. Het kan voorkomen dat men alleen een liggend monument mag plaatsen maar geen opstaande achterkant. Vaak weten de verkopers van grafmonumenten de regels van de begraafplaatsen in de omgeving.

Staande en liggende grafstenen/ grafmonumenten
Glazen grafmonumenten
Grafbeelden of herdenkingsstenen
RVS grafmonumenten
Digizerk
Kunst in gedenk-/ grafmonumenten
Grafsteenversiering
Gedenkkunst en de kunstenaar

Gedenkmozaïek
Grafmonument van kiezelstenen
Graftrommels
Grafstenen van versteend hout
Tussenmonument - interim-monument
Teksten in braille
Eigen handschrift
Gedenkstenen voor de urnenmuur
Oude en/of verweerde graven
Teksten grafmonumenten

Staande (stelle) en liggende grafstenen/grafmonumenten

Menig begraafplaats heeft een reglement aangaande de grafstenen/grafmonumenten, informeer daarom vooraf welk monument geplaatst mag worden op de begraafplaats van uw keuze. Wat het aanbod betreft is er tegenwoordig heel veel mogelijk (kijk ook even op internet met als zoekwoord "grafmonumenten"):

Glazen grafmonumenten

Ook in glas kunnen er mooie grafmonumenten worden gemaakt. Voor voorbeelden van een glazen grafmonument kunt u onder andere terecht op de websites:

Grafbeelden of herdenkingsstenen

Soms wil men een heel specifieke gedenksteen plaatsen voor de overledene zoals de grafbeelden/herdenkingsstenen op de website www.grafbeelden.nl. Bespreek dit dan eerst met de beheerder van de begraafplaats of hier tegen geen bezwaar is.

RVS grafmonumenten

Bij de vervaardiging van RVS grafmonumenten zijn de ideeën en wensen van de nabestaanden altijd het uitgangspunt voor het ontwerp en de uitvoering. De grafmonumenten worden in nauw overleg met de ontwerper gemaakt waardoor er mooie en persoonlijke grafmonumenten ontstaan die voor de nabestaanden zeer betekenisvol zijn (www.rvs-grafmonumenten.nl).

Digizerk

De digizerk is een digitale roestvrijstalen grafzerk met een LCD-scherm waarop een filmpje van de overledene kan worden afgedraaid. De digizerk bestaat uit drie delen: het weerbestendige in te bouwen LCD-scherm, de stroomvoorziening en een gecodeerde afstandsbediening. Het geheel heeft een moderne uitstraling (www.steenhouwerij-rijtink.nl/portfolio/grafmonument-digizerk).

Kunst in gedenk-/grafmonumenten

Iconen, symbolen en grafische tekens zijn de basis voor de kunst in de graf-/gedenkmonumenten van Zerk. Uit verschillende culturen is inspiratie opgedaan waardoor bijzondere grafmonumenten zijn ontstaan. Het is overigens raadzaam vooraf bij de begraafplaats te informeren of het wordt toegestaan een grafmonument met afwijkende afmetingen en vormen te plaatsen (www.zepworks.nl/zerk).

Grafsteenversiering

Een nieuwe trend voor de grafstenen is de grafversiering. Door het inbranden van foto’s, tekeningen, teksten e.d. kunnen in zwart graniet en plexiglas grafstenen op een unieke manier worden versierd. De grafstenen krijgen een zeer persoonlijke en unieke uitstraling. Tevens kunnen er columbarium- en gedenkplaten op deze manier worden vervaardigd (www.gijsengravures.be).

Gedenkkunst en de kunstenaar

Stichting Memento Gedenkbeelden bestaat uit een groep kunstenaars afkomstig uit heel Nederland en werkzaam in heel Nederland. Naast het vrije werk hebben zijn zij gespecialiseerd in een eigentijdse en vooral persoonlijke vormgeving van een gedenkbeeld voor een overledene. De kunstwerken worden ontworpen in nauwe samenspraak met de opdrachtgever. Deze gedenkbeelden kunnen een bestemming krijgen op een graf, in een columbarium op een speciale plaats in de tuin of binnenshuis (www.memento-gedenkbeelden.nl).

Gedenkmozaïek

Gezamenlijk met nabestaanden en vrienden een grafsteen ontwerpen en maken. Het wordt een zeer persoonlijke grafsteen en samen aan het werk voor een dierbare is een bijzondere manier van rouwverwerking. Iedereen kan er zijn "steentje" aan bijdragen. Een mozaïek grafsteen kan eveneens in opdracht worden gemaakt waar de specifieke wensen bij de maker neergelegd kunnen worden (www.mozaiekgedenkstenen.nl, www.grafsteeninmozaiek.nl).

Gedenkstenen van kiezels en halfedelstenen

Kiezels en halfedelstenen zijn een bijzonder en duurzaam natuurproduct met een diversiteit aan natuurlijke kleuren. De kiezels komen uit de hele wereld en vormen de basis voor een slijtvast en duurzame gedenksteen. Daarnaast biedt Silent-Stones u de mogelijkheid mee te werken aan de gedenksteen (www.silent-stones.nl).

Graftrommels

Een graftrommel is een trommel, afgesloten met een glasplaat die op een graf kan worden geplaatst. Om te laten zien dat de overledene een bijzonder persoon was, kan men in de graftrommel een tastbare herinnering doen b.v. foto’s, bloemen e.d. De graftrommel maakt het graf tot een unieke plek met een blijvende herinnering (www.graftrommels.nl).

Grafstenen van versteend hout

Versteend hout is een uitermate geschikte steensoort om een dierbare mee te herdenken. De steen heeft tussen de 20 en 200 miljoen jaar geleden geleefd als boom, waardoor een gevoel van eeuwigheid prachtig tot uitdrukking komt. Bovendien is ieder stuk uniek, men kan daarom persoonlijk een stuk versteend hout uit de collectie kiezen dat het beste bij de overledene past (www.xyleia.eu).

Tussenmonument – interim-monument

Omdat het plaatsen van een grafmonument enige tijd kan duren is het tussen- of interim-monument ontworpen. Het tussenmonument is een monument dat men kan plaatsen om de periode tussen de begrafenis en het plaatsen van het definitieve grafmonument te overbruggen. Het heeft de uitstraling van een echt grafmonument en is binnen korte tijd leverbaar (www.tussenmonument.nl).

Teksten in braille

Op metalen platen (roestvrijstaal of messing) kunnen de teksten van de grafmonumenten in braille worden aangebracht. De platen kunnen in de grafmonumenten worden verwerkt of op een apart zuiltje naast het grafmonument worden geplaatst. Nagenoeg iedere vorm en afmeting is mogelijk (de brailletekens zijn te klein om in steen uit te hakken). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ed van Klingeren (024-3828182).

Teksten in het eigen handschrift van de overledene

Het handschrift is persoonlijk en uniek. De naam van de overledene kan in zijn/haar eigen handschrift op een steen of urn worden gezet. Ook kan de tekst direct op een voorwerp worden aangebracht of op een achtergrond worden gezet (www.pladdetnatuursteen.nl).

Gedenkvlinder/berm- wegmonument

De gedenkvlinder is een tijdelijk monument om het graf te markeren in afwachting van de definitieve steen. De gedenkvlinder is een mooi object om de plaats van de asverstrooiing aan te geven of te gebruiken als berm/wegmonument (www.gedenkvlinder.nl).

Gedenkstenen voor een urnenmuur

Wil men dat de nis in de urnenmuur wordt afgesloten dan kan dat met een gedenksteen. Op een dergelijke gedenksteen kan men de naam, geboortedatum, overlijdensdatum en eventueel een foto van de overledene laten graveren.

Oude en/of verweerde graven

Familiegraven worden aangekocht voor een periode van 30 jaar. Door de weersinvloeden kunnen graven verweren en door de ouderdom van de stenen kunnen zij de glans verliezen. De grafstenen zijn na enkele jaren toe aan een onderhoudsbeurt. Ze worden dan helemaal schoon gemaakt en van een nieuwe coating voorzien zodat deze er weer als nieuw uitzien (www.hilstone.nl).

Teksten grafmonumenten

Heeft men de keus gemaakt voor een grafsteen dan zal daar ook iets op moeten komen te staan. Men kan natuurlijk volstaan met de naam, de geboortedatum en de overlijdensdatum. Dit kan aangevuld worden met teksten als:

Hier rust ….

Hier rust mijn lieve man, onze vader en opa

Hier rust mijn lieve vrouw, onze moeder en oma

Hier rusten….

In dierbare herinnering

In memoriam

Dit is de rustplaats van

In dankbare herinnering

Eindelijk samen

Weer samen

Zijn/haar leed is gelden
De cirkel is rond
Nu krijgt hij/zij rust
Die hij/zij hier niet meer vond.

Je hebt dapper gestreden,
rust nu maar uit.

Met kaarsjes en bloemen
En jouw naam noemen
Willen wij laten weten
Dat wij je niet vergeten.

De leegte zonder jou
is met geen pen te beschrijven.

De cirkel is rond

Together forever

Een lege plek, een groot gemis.

De herinnering is al wat er nog is.


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands